HEYET-4 TÜRKLERİN KUTSAL HİKAYESİ- HALİL YAŞAR KOLLU

Tüm serilerini an itibariyle okumuş olduğum ve blogumun biricik ve kıymetli ziyaretçilerinin şu sanal alemde beni google aramalarından seçip ziyaret etmelerine sebep olan Heyet kitaplarının sonuncusu, Heyet 4 Türklerin Kutsal Hikayesi kitabını da geç de olsa okudum. Google aramalarında bu kitap üzerindeki tekelime güvenerek rahat rahat yazıyorum bu yazımı.
Bu kitabın ilk çıkış noktası aslında Türklerin gizli bir teşkilatını ve bu teşkilatın tarihi olaylara olan etkisini anlatmaktı. Yani "Heyet" olgusu kitabın ana fikriydi. Ancak zamanla bir tarih kitabı havasına geçti yazarımız. Çok şikayetçi değilim esasında. Tarihi de severim. Bu kitapta da bir süre ulaşmaya ve söyleşi yapmaya çalıştığım ancak sonrasında salıverdiğim yazarımız tarihi olayları her zaman ki gibi kendine kaynak almış. Aslında olaylardan ziyade tarihi iki karakteri kendine esas almış ve bu karakterler ve dönemlerinden yola çıkarak çeşitli tarihi bilgiler vermiş. Burada beynimin içinden hangi zamandan kaldığını bilemediğim bir ses beni rahatsız ediyor. Söylemek ve hatta haykırmak istiyorum.


Alp Er Tunga öldi mü


İsiz ajun kaldı mu

Ödlek öçin aldı mu
Emdi yürek yırtılur


Galiba bu satırları içinizde bilmeyen yoktur. Zamanında ders kitaplarımızda bulunup derslerimizde okuyup okuyup gülmeden edemediğimiz bu satırlar.. Bu satırlar bize Alp Er Tunga ismini hatırlatıyor. Yazarımız da zaten bu satırlara Alp Er Tunga için değinmiş. Kitabın ilk bölümlerinde olaylar Alp Er Tunga üzerinden anlatılmış. Diğer bölümlerde de Mete Han üzerinden anlatımlar yapılmış. Fakat sadece bu şahıslara bağlı kaldığımızı düşünmeyin. Kitabın bir türlü sevemediğim tarzı sohbet havasında olduğu için araya bu ana karakterler dışında meselelerde girebiliyor. Örneğin Alp Er Tunga veya dönemini konuşurken söz Vikinglere veya Mete Han'ı konuşurken Okan Bayülgen'e gelebiliyor. Okan Bayülgen kısmını araya ben sokmuş da olabilirim. Ama o kısmı okuyunca sizin de aklınıza ilk Okan Bayülgen gelecek eminim. Fakat kitap her ne kadar başka başka şeyleri anlatsa da ana tema Türk peygamberler fikri üzerine kurulu. Türklerden peygamber gerçekten çıkmış mıdır? Çıktıysa bunlardan bazısı Alp Er Tunga veye Mete Han mıdır bilemiyorum. Bilgi sahibi değilim. Ama bu kitaptan sonra bilgi sahibi olamasam da fikir sahibi olabilirim.
Velhasıl üzerine basarak dilini sevmediğimi ve çok basit(yalın değil basit) bulduğumu beyan ederek iyi okumalar diliyorum. Okuma konusunda takdir sizin, aynı şeyleri anlatan başka kitaplar da var. 

Halil Yaşar Kollu'nun diğer kitapları için tıklayın
Tarih kitabı incelemelerim için tıklayın
Roman incelemelerim için tıklayın
Şiir kitabı incelemelerim için tıklayın
Heyet 1-2 incelemesi için tıklayın
Heyet 3 incelemesi için tıklayın




Yorumlar