SİMYACI- PAULO COELHO

Kader'e inanır mısınız? Acaba kaderimizi yaşarken kaçımız hayal kurarız? Ya da şöyle sorayım. Kaçımız hayallerin peşinden gidebiliriz? Tanıdığımız ünlü ve başarılı insanlar neden ağız birliği etmişcesine "hayallerimin peşinden gittim" derler. Hepsi aynı şeyi mi istedi? Ya da hepsi kendi hayallerinin peşinden mi koştu. 
Paulo Coelho'nun Simyacı isimli kitabı hayallerinin peşinden, yüreğinin sesini dinleyerek giden bir gencin hikayesini anlatıyor.
Santiago isimli genç İspanya'nın bir yerinde terk edilmiş ve bir yerinde firavuninciri ağacı yetişmiş bir kilisede(bu cümleyi kitabı okuyanlar çok iyi hatırlayacaktır-okuyacak olanlarda kitabın sonunda anlayacaklardır) bir rüya görür. Rüyasından Mısır Piramitlerine bir hazine bulacağını görüyordur. Santiago işte bu rüyayı bir çingene kadına anlatır ve kadın ona rüyasının peşinden gitmesini söyler. Santiago'da öyle yapar ve Mısır'a doğru yola çıkar. Uzun yolcuğunda başına talihsiz olaylar da gelir. Ancak bu onun kişisel menkıbesi dediği şeyi yaşamaktan alıkoymaz. Tabi en umutsuz anlarında Evrenin Ruhu dediği güç ona yardım eder. Delikanlının yolu bir şekilde çöllere kadar uzanır. Burada bir simyacı ile tanışır. Simyacı ona hikayesini yaşamasında yardımcı olur. Burada konuyu kesiyorum ve kitabın zevkini kaçırmıyorum.
Evet. İkinci kere okuduğum bu kitaptan yine zevk aldım. Dili gayet sade ve bir çırpıda bitti. 
Hikayeyi, hikaye gibi anlatmayı bir kenara bırakırsak Santiago isimli bir genç rüyasında bir hazine bulacağını görüyor. O da peşine düşüyor bu işin. Allah'da "yürü ya kulum" diyor. Olay bu aslında. Kişisel menkıbe denilen şey Kader, evrenin ruhu denilen şey ise Allah'ın yardımı bence. Zaten yazarda hafif hafif diğer dinlerden örnekler vererek, alıntılar yaparak veya diğer diğer din mensuplarını konuşturarak olayın yukarıda anlattığım gibi olduğunu söylemeye çalışmış.
Velhasıl ilk defa çocukluğumda okuduğum ve o zaman ki etkiyi yeniden aldığım çok güzel bir kitap. İyi okumalar.

Diğer roman incelemelerim için tıklayın


Kitaptan alıntılar;

"...Aşk, sevilen nesnenin yanında bulunmayı zorunlu kılıyordu..."

"...İnsan sevdiği için sever.. Aşkın hiçbir gerekçesi yoktur..."

"...Bir kere olan bir daha asla tekrarlanmaz. Amma ve lakin iki kere olan mutlaka üçüncü defa da olacaktır..."


Yorumlar