BİR KADININ YAŞAMINDAN (HAYATINDAN) YİRMİ DÖRT SAAT- STEFAN ZWEİG

Okuduğum bu üçüncü Stefan Zweig kitabı ile yeniden merhaba. Bugün anlatmaya çalışacağım kitap Stefan Zweig'in Bir Kadının Yaşamından (Hayatından) Yirmi Dört Saat isimli kitabı. Stefan Zweig yine incecik bir kitap yazmış. Kısacık bir hikaye. Yaklaşık 100 sayfa. Kitabı beğenmeseniz bile bir çırpıda bitirirsiniz.
Kitabın konusuna gelince. Kitabın başlarında kahramanımız kaldığı pansiyondaki diğer misafirleri bize anlatmakla başlamaktadır. Pansiyon sakinlerinden üç kişi bizim için önemlidir. Zira hikayeyi onlar başlatacaktır. Bunlar pansiyonda yeni kalmaya başlayan Fransız bir genç, pansiyonda kocası ile birlikte kalan Henriette ve Bayan C. Fransız genç pansiyona geldikten sonra bir şekilde Henriette ile hızlı ve muhtemelen tutkulu bir aşk yaşar ve ertesi gün Henriette ve Fransız genç ortalıktan kaybolmuştur. Tahmin ettiğiniz gibi birlikte kaçmışlardır. Bu durum pansiyon sakinleri çok yadırgarlar ve bu konuda aralarında tartışmaya bile başlarlar. İşte bu tartışmalara anlatıcımız yani kahramanımız da katılır ve herkesin söylediğinin aksine bir insanın, bir kadının yirmi dört saatte bu şekilde bir karar alıp kocasını terk edebileceğini savunur. İşte bu görüş Bayan C'nin oldukça dikkatini çeker ve Bayan C. kahramanımıza kendi hayatının yirmi dört saatini anlatıp içini dökmeyi ister. İşte asıl hikaye Bayan C'nin çok uzun zaman önceki anılarından ibarettir. Bu anılara girip kitabın tadını kaçırmayım. Ancak Bayan C'nin hikayesi bir insanın kısacık bir sürede nasıl aşık olabileceğini, bu aşkın nasıl tutkuya dönüştüğünü, maalesef ki bu aşkın nasıl sonlandığını ve aşk uğruna insanların kendi kutsallarından nasıl vazgeçtiğinin anlatımıdır. Hikaye çok ilgi çekici değil muhakkak. Ancak anlatım işi başkalaştırıyor. Özellikle tasvirler çok dikkatimi çekti. Her Stefan Zweig kitabı gibi bir çırpıda okunacak ve okunması gereken bir kitap. İyi okumalar.

Bir de kitap farklı yayın evlerinden Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat ve Bir Kadının Hayatından Yirmi Dört Saat isminde çıkmış.

Diğer Stefan Zweig kitap incelemelerim için tıklayın.


Yorumlar