HİKAYELERİM- NECİP FAZIL KISAKÜREK

Şiirlerine hayran olduğum ve bir çok türde eseler vermiş Üstad Necip Fazıl'ın hikayelerini de okumak nasip oldu. Kitaba başladığım zaman "Allah Allah, Üstad niye böyle yapmış acaba?" demeden kendimi alamadım. Zira hikaye deyince ilgi çekici ve insanı derinden vuran olaylar gibi bir algım vardı. Kitabın başlarında da bunu göremeyince neredeyse kitabı bırakacaktım ama sonradan şunu fark ettim. Necip Fazıl hikayeleri aslında sıradan hikayeler değil. Bu hikayeler aslında hayatın ta kendisi ve bu hayata karşı Üstad'ın kendince yorumları. Nasıl mı? Bence rahmetli Necip Fazıl hayatında yaşadığı ve şahit olduğu olayları ve insanları küçük olaylarla hikayeleştirmiş. Misal bir gün bir kahveye ya da benzer bir yere gitmiş bir adamı gözlemlemiş, sohbet etmiş yazmış. Başka bir gün bir olay görmüş veya başına bir olay gelmiş oturmuş yazmış. Fakat bu yazılarda sadece olayları değil hikayeye yedirerek kendi görüşlerini, toplumun kendince aksak yönlerini gözümüzün önüne sermiş ve eleştirmiş. Bu yönüyle bu kitap bir deneme kitabı bile olabilir. Bir de kitapta benim açımdan en değerli bölüm Vasiyet kısmıdır. Bu bölüm bir hikaye değil bildiğiniz Vasiyetnamedir. Fakat bu vasiyette ne para ne pul ne de arazi var. Bu vasiyet fikrin ve ölümün vasiyeti. Vasiyeti şu an hayatta olmayan ve hayatı mücadeleyle geçmiş birisinin, bir fikir adamının yazdığını düşünerek okursanız değerini benim kadar sizlerde anlayacaksınız.
Dil konusuna değinmeye gerek bile görmüyorum. Üstad'dan bahsediyoruz.
Velhasıl gayet güzel ve yukarıdaki uyarılarımı dikkate alarak okumanızı ve kesinlikle okumanızı isterim. İyi okumalar.

Kitaptan Alıntılar;

"Başlangıçta dümdüz bir alın gibi hiç bir şey ifade etmeyen elbiseler, atılacağı güne kadar vücudun her hareketini saniyesi saniyesine kaydeden korkunç bir hafızadır."

"Fertleri öldürenler zindana atılıyor da cemiyeti öldürenler neden ceza görmüyor?"

"Bütün sır örtüde.. Örtü, kadının manasına, aranması, bulunması, erişilmesi lazım bir derinlik veriyor. O manayı zorlaştırıyor, griftleştiriyor, kıymetlendiriyor. İdeal.. İdeal işte budur: Aranması, bulunması, erişilmesi gereken gaye... Kadın, vücuduyla idealden bir çizgidir ve mutlaka perde arkasında, göz ufkunun gerisinde el uzanır uzanmaz tutulamayacak bir noktada olmalıdır."

"Suratımızdaki uzuvlar ancak ölüm halinde müşterek bir lisana kavuşurlar ve aynı şeyi söylerler. Ölüm!"

Vasiyet-1
"Fikir ve duyguda vasiyete lüzum görmüyorum. Bu bahiste bütün eserlerim, her kelime, cümle, mısra ve topyekün ifade tarzım vasiyetimdir."

Vasiyet-2
"Büyük Doğu- b.d. Yayınları" kitabevi kuruluncaya kadar şunun bunun neşrettiği eserlerim arasında mukaddes ölçülere karşı küçük ve hafif çapta laubali, dikkatsiz ve ciddiyetsiz, hürmet ve haşyetten mahrum ne varsa -isterse nokta veya virgül olsun" onları reddediyor, malım olmaktan çıkarıyor ve bütün sorumluluğumu, bundan böyle kendi idare, murakabe ve firmam altında çıkaracağım eserlere bağlıyorum."

Vasiyet-3
"Ben öldükten sonra kim ve ne suretle eserlerim üzerinde gizli bir tasarrufa kalkar da ölçüyü hafifçe bile olsa örselerse, tezgahını başına yıkınız!"

Vasiyet-4
"Beni, ayrıca hususi vasiyetimde gösterdiğim gibi, İslami usullerin en incelerine riayetle gömünüz!"

Vasiyet-5
"Nasıl, nerede ve ne şekilde öleceğimi Allah bilir. Fakat imkan aleminde en küçük pay bulundukça, biricik dileğim, Ankara'da, Bağlum Nahiyesindeki yalçın mezarlıkta, Şeyhimin civarına defnedilmektir. Elden gelen yapılsın..."

Vasiyet-6
"Cenazeme çiçek ve bando muzika gönderecek makam ve şahıslara uzaklığımız ve kimsenin böyle bir zahmete girişmeyeceği malum.. Fakat bu hususta bir muziplik zuhur edecek olursa, ne yapılmak gerektiği beni sevenlerce malum... Çiçekler çamura ve bando yüzgeri koğuşuna..."

Vasiyet-7
"Cenazemde, namazıma durmayacaklardan hiç kimseyi istemiyorum! Ne de, kim olursa olsun, kadın..."

Vasiyet-8
"Başucumda ne nutuk, ne şamata, ne medh, ne şu ne bu.. Sadece Fatiha ve Kur'an..."

Vasiyet-9
"Mevlid de istemem! Onu, uhrevi rüşvet vasıtası yapanlara bırakınız! Sadece Kur'an.."

Vasiyet-10
"Bir de, üzerimde hakkı olanların bunu Allah rızası için helal etmeleri.."

Vasiyet-11
"Beni de Allah ve resul aşkının yanık bir örneği ve ardından birtakım sesler bırakmış divanesi olarak arada bir hatırlayınız!"



Yorumlar

Yorum Gönder

Yazılarımı okuduktan sonra lütfen yorum yapmayı ve yazılarımı paylaşmayı unutmayın.