SULTAN MEHMET'İN CASUSLARI- HALİL YAŞAR KOLLU

Son dönemde oldukça gündemde bir yazar Halil Yaşar Kollu. Heyet-1 ve Heyet-2 kitapları herkesin dilinde ve herkes bu kitapları, yazılanları ve özellikle de yazarını merak ediyor. Yazarımızın yeni kitabı ise Sultan Mehmet'in Casusları. 
Kitap Fatih Sultan Mehmet döneminde akıncı birlikleri içindeki casusların (ajanları) Eflak ile ilgili faaliyetlerini anlatıyor. Burada bir tarafta Fatih'in casusları yani akıncıları Yahya Çavuş, Delibaş, Mihaloğlu ve Köse. Diğer tarafta Vlad nam-ı diğer Kazıklı Voyvoda ve adamları Alexander ve Stefan vardır. Mesele Eflak'ın Osmanlı'dan geri alınması meselesidir. Vlad Eflak'ı, Fatih'e karşı yanında yer almayan ve Fatih Sultan Mehmet'in tarafını tutan kardeşinin elinden almak istemektedir. Ancak karşısında Fatih'in akıncıları vardır. Bu akıncılardan bir tanesi casusluk için bulunduğu Avrupa kilisesinden Fatih tarafından özel olarak çağrılacaktır. Tarihi bir roman olan bu kitap Heyet kitaplarında olduğu gibi bir çırpıda bitiyor. Kitabın içinde karakterlerin konuşmalarında çeşitli tarihi bilgiler yer alıyor. Tabi bunlar çok dikkat çekici bilgiler. Örneğin Fatih'in bir casusunun Viyana'daki bir kilisede görevli olması ve belki de en can alıcı nokta başka bir casusunun ise neredeyse Papa'lığa yükselecek olması. Halil Yaşar Kollu'nun kitapları konu itibariyle çok ilginç ve iddialı tarihi kitaplar ve romanlar bence. Bu açıdan kitap çok güzel. Fakat mesele edebi bir tür olan roman yazmaya gelince yazarı başarılı bulamıyorum. Keşke yazarımız tarihi bir roman yazacağına Heyet-1 ve Heyet-2' de olduğu gibi direk aktarmak istediği bilgileri bizimle paylaşsaydı. Tarihi bir romanda operasyon çekmek diye bir deyim kullanılmış. Bu açıkçası biraz güldürdü beni. Tabi kitaba genel baktığınızda aktarılmak istenen bilgiler için okunması gereken bir kitap. Ancak Heyet-1 ve Heyet-2 kitaplarındaki gibi çok yoğun ve derin bilgilerde yok. En azından benim açımdan yok. Verilen bilgilerin çoğu bildiğim şeylerdi. 
Kitabın son kısımlarında roman bitiyor ve Heyet-1 ve Heyet-2'deki diyaloglara dönüyoruz. Yani usta ile hafızın bol çaylı sohbetlerine. Bu sohbetlerde Heyet-3 kitabı ne zaman çıkacak sorusuna da cevap verilmiş. Aslında Heyet-3 kitabı yazılmış bu arada ancak bu kitap daha önce yayınlanmış. Araştırmalarıma göre Heyet-3 yanlış bilmiyorsam Eylül 2018 gibi çıkacak.
Velhasıl bu kitaba bir roman(yazarında roman yazma amacı olduğunu düşünmüyorum o ayrı mesele) olarak bakmayın bir bilgi kitabı olarak bakın ve bu amaçla da okuyun. Tavsiye ederim. İyi okumalar.

Buradan da Halil Yaşar Kollu'ya sesleniyorum ve kendisi ile bir söyleşi yapmak istiyorum. Zira insanlar kendisini ve aktardığı bilgilerin kaynağını çok merak ediyorlar. 


Heyet kitapları yorum ve incelemelerim için tıklayın.
Diğer roman yorum ve incelemelerim için tıklayın.
Tarihi kitap yorum ve incelemelerim için tıklayın.




Yorumlar

  1. harika bir kitap.insanı sıkmıyor.heyet 1 ve 2 fatihin casusları 10 günde bitirdim.insanın elinden bırakası gelmiyor.yazanım eline sağlık.şimdi de bir bordro berelinin hikayesini bekliyorum.inşallah fazla bekletmez

    YanıtlaSil
  2. Bir bordo berelinin hikayesini acilen bekliyoruz

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Yazılarımı okuduktan sonra lütfen yorum yapmayı ve yazılarımı paylaşmayı unutmayın.