BİR DEHANIN İZLERİ 2. ABDÜLHAMİD HAN- TALHA UĞURLUEL

Bugün ki kitabımız herkesin tanıdığı ve benim de çok sevdiğim Talha Uğurluel'in Bir Dehanın İzleri 2. Abdülhamid Han isimli kitabı. Talha Bey herkesin malumu olduğu üzere şiir gibi konuşan bir insan. Konuşurken duygulara dokunmasını çok iyi biliyor. İşte bu kitabını da konuşur gibi yazmış. Sultan Abdülhamid de çok yazılması ve okunması gereken bir hükümdar. 
Yazar kitabında Sultan Abdülhamid dönemini genel hatlarıyla ele almış. Siyaseti, aile ilişkileri, topluma bakışı vs. Kitap dediğim gibi dönemi genel hatlarıyla vurgulanması gereken olayları öne çıkararak ele almış. Kitapta anlatılan olaylara girmiyorum sonuç olarak tarihi olaylar. Ancak o dönemle ilgili bilmediğim ya da hatırlamadığım bir bilgi var ki benim çok dikkatimi çekti. Şerif Hüseyin desem galiba herkesin aklında şerefsiz Hüseyin yakıştırması gelecek. Bu yakıştırmanın neden bu adama layık görüldüğü tarihin tozlu raflarında yazılı. Açıp okuyun. İşte bu şerefsiz Hüseyin'i Ulu Hakan İstanbul'da bir süre zorunlu misafirliğe tabi tutmuş. Sultan'ın huyu gereği kullanılmaya müsait adamları muhakkak rütbe, para, hediye gibi şeylerle elinin altında tutmak istermiş. Tutamadıklarını da İstanbul'a davet eder, bir köşk tahsis eder yanı başında bulundururmuş. İşte bu şerefsiz Şerif Hüseyin'de vakti zamanında bir süre İstanbul'da zorunlu misafir kalmış ki Avrupa devletlerinin emellerine alet olmasın. Ancak Sultan tahttan hal edildikten sonra memleketine Sultan'dan izin alıp dönemeyen Şerif Hüseyin İttihat ve Terakki'den izin alarak Arabistan'a dönmüş. Sonrası malum. Şerif Hüseyin isyanı.
Velhasıl Sultan Abdülhamid dönemine hızlı bir bakış için okunması gereken bir kitap. Son olarak kitabın içinde, eşya ile tarihi olayları anlattığından bolca resim mevcut. Tavsiye ederim. İyi okumalar.



Yorumlar