SİR ARTHUR CONAN DOYLE- SHERLOCK HOLMES DÖRTLÜ İTTİFAK, DÖRTLERİN İMZASI, DÖRTLERİN YEMİNİ, DÖRTLERİN ESRARI

Seriye devam ediyoruz. Bugün yorumlayacağım kitap Sir Arthur Conan Doyle'un Sherlock Holmes serisinin Dörtlü İttifak isimli kitabı. Başlıktan da anlaşılacağı üzere kitabın her Sherlock serisi gibi farklı farklı isimleri var. Her neyse şimdi Sherlock Holmes Dörtlü İttifak yorumlarıma geçelim.
Kitabın başında Sherlock Holmes'in kokain bağımlısı olduğunu öğreniyoruz. Sherlock Doktor Watson ile otururken başlar kokain çekmeye :) Doktor Watson, Sherlock'a uyuşturucu kullanmamasını söyler ancak Sherlock ona kokain kullanmadığı zaman kafasının rahat olmadığını, kafasının rahat olması için ancak esrarlı olayları çözmesi gerektiğini anlatır. Konuşma sırasında  Sherlock, Doktor Watson'ın kardeşinin kişili analizini bir saatte yapar. Şimdi asıl hikaye geldik.
Bir gün Sherlock ile Doktor Watson'ın yanına bayan Morstan gelir ve babasının 10 yıldır kayıp olduğunu anlatır. Sherlock duruma el atar. Bayan Morstan'ın babası Hindistan'a bir askerdir ve 10 yıl önce izine gelir ve kızına Londra'ya döndüğünü söyler ve bir adres verir. Ancak bayan Morstan babasının verdiği yere gittiğinde babasını bulamaz. Babasının da tek arkadaşı Binbaşı Sholto'dur. Bundan sonra Bayan Morstan'a düzenli olarak meçhul bir kişi tarafından inciler gelmeye başlar. Ancak Bayan Morstan Sherlock'a geldiği gün kendisini bir yere davet eden bir mektup alır. Sherlock Holmes, Doktor Watson ve Bayan  Morstan verilen adrese giderler. Bu arada Bayan Morstan Sherlock'a bir kağıt verir. Kağıtta Dörtlü İttifak Jonathan Small, Muhammed Singh, Abdullah Han, Dost Ekber isimleri yazılıdır.  Ekibi buluşma yerinden bir adam alır ve Thaddeus Sholto isimli birinin evine götürür. Bu adam Bayan Morstan'ın arkadaşı ölmüş olan Binbaşı Sholto'nun oğludur. Ekibe Sholto'nun oğlu Thaddeus Sholto da katılır ve birlikte diğer kardeş Bartholomew Sholto'nun evine giderler. Bu arada Bayan Morstan'ın babasının Binbaşı Sholto ile girdiği hazine anlaşmazlığında kalp krizinden ölmüş olduğu ortaya çıkar. 
Ekip Thaddeus Sholto'nun evine gittiğinde onun da henüz öldüğünü anlaşılır. Cesedin bulunduğu odada tavanda bir delik bulunur. Ayrıca cesette bir de diken.Binbaşı Sholto'nun oğlunu kim, neden öldürdü. Gerçekte bir hazine var mı? Geri kalanını kitaptan öğreneceksiniz artık. 
Fakat kitabı okuyacaklara ufak bir hatırlatma. Sherlock Holmes'ün şu anda iki kitabını okudum ve her iki kitapta da rastladığım bir şey... Hikayenin ortasında bir yerlerde bir paragrafta veya bir cümle de aslında hikayenin çözümünü okuyacaksınız.Ama siz bunun belki de farkına varmayıp yok ya kesin başka bir şey çıkacak diyebilirsiniz. Bir başka konu da bu kitapta da yine ikinci bir hikaye okuyacaksınız. Tabi diğer yazımda söylediğim gibi ikinci hikaye ile cinayeti tamamen çözmüş olacaksınız. Ama bu kitapta ikinci hikaye birincinin içine yedirilmiş. 
Bir de size tavsiyem Sherlock Holmes kitaplarını böyle vaktinizin ve kafanızın boş olduğu, dinç olduğunuz zamanlarda okuyun daha fazla zevk alacaksınız. Tavsiye ettiğim bir kitap. İyi okumalar.

Diğer Sherlock Holmes kitap yorumlarım için tıklayın.

Yorumlar