SABAHATTİN ALİ- KUYUCAKLI YUSUF

Sabahattin Ali'nin Kürk Mantolu Madonna isimli romanıyla ilgili yazımı daha önceden paylaşmıştım. O roman beni çok etkilemiş ve okurken de keyif almıştım. İşte bu yüzden Sabahattin Ali'nin diğer bir romanı Kuyucaklı Yusuf'u da okumak istedim. 
"1903 senesi sonbaharında ve yağmurlu bir gecede Aydın'ın Nazilli kazasına yakın Kuyucak köyünü eşkıyalar bastılar ve bir karı kocayı öldürdüler..." Kitap işte bu satırlarla başlıyor. Kitabın baş kahramanı işte öldürülen bu karı ve kocanın oğulları olan Yusuf. Ayrıntısına girilmeyen bu cinayet olayından sonra olay yerine giden kaymakam, doktor ve jandarmalar tarafından anne ve babasının başında bekler halde bulunan Yusuf'un büyümüş de küçülmüş halinden ve anne ve babasının da olmamasından etkilenen kaymakam Salahattin Bey küçük Yusuf'u yanına alır. İşte kitabın bundan sonrasında Kuyucaklı Yusuf'un köyünden ayrılıp kaymakamın ailesine katılıp kaymakamın Edremit'e tayinin çıkması ile oradaki hayatı anlatılmakta. Ancak ne hayat. Kuyucaklı Yusuf kaymakamın karısı Şahinde'nin kendisini dışlaması ile karşılaşmış ve aslında hayata bir yerde tek başına göğüs germiştir. Edremit'in zenginleri, ağaları ve ileri gelenleri Yusuf'un dürüst ve doğru hallerini hiç çekememişler ve deyim yerindeyse Kuyucaklı Yusuf'un kuyusunu kazmaya çalışmışlar. Edremit'in ileri gelenlerinden olan Hilmi Bey, oğlu Şakir ve adamları Hacı Ethem Yusuf ve ailesi ile çok uğraşmışlar ve bu aileye ellerinden geleni yapmaya çalışmışlar. En son Hilmi Bey'in oğlu Şakir kaymakamın öz kızı olan Muazzez'i istemiş ancak Muazzez'in gönlü Yusuf'da olduğu için bu evlilik gerçekleşmemiş. Tabi Muazzez'in bu halinden Yusuf'un sonradan haberi olmuş. Daha sonra Yusuf Muazzez'i kaçırıp nikahına almış ve Kaymakam babasının evine yeniden gelmiş. İşte romanın belki de en acıklı yerleri burdan sonra başlamakta. Yusuf ile Muazzez, Kaymakam ve karısı Şahinde ile iyi kötü yaşarken kaymakamın ölümü ile her şey değişir. İlçeye yeni gelen kaymakam daha önceden kaymakam Salahattin Bey tarafından memuriyete alınan Yusuf'u uzak yerlere göndermeye başlar. İşte bu durum Yusuf'un oldum olası sevmeyen Şahinde'nin işine gelir ve 15'inde olan Muazzez'e yani öz kızına türlü kötülükler yapmaya başlar. Gerisini yazmayım okuma zevkini kaçmasın. Ama sıkılacağınız bir kitap değil. Bu kitabı okurken tam filmi çekilecek kitap diye düşündüm ve internette yaptığım kısa bir araştırmada kitabın gerçekten de filminin çekilmiş olduğunu gördüm. Filmini de fırsat bulduğumda izleyeceğim. 
Velhasıl kitap bir yetimin yani Kuyucaklı Yusuf'un, toplumla, toplumdaki üst sınıf insanların yaptığı kötülüklerle, haksızlıklarla ve kendisiyle nasıl mücadele ettiğinin güzel ama acıklı bir hikayesi. Okumanızı tavsiye ederim. İyi okumalar.



Yorumlar