DİŞİ KURDUN RÜYALARI- CENGİZ AYTMATOV

İkinci Aytmatov kitabını da bitirdim. Cengiz Aytmatov'un Dişi Kurdun Rüyaları... Aytmatov'un Gün Olur Asra Bedel ve Dişi Kurdun Rüyaları kitapları ile artık bende şöyle bir kanı oluştu. Aytmatov demek bozkır demek, kurtlar demek, trenler demek. Bu kitabı okurken yazarla ilgili kısa bir araştırma yaptım ve kitaplarının bir çok dile çevrildiğini öğrendim. Bu başarıda ki sır nedir? Orta Asya'nın bozkırlarından çıkıp evrensele ulaşmak nasıl bir şeydir? Cevap Aytmatov da saklı. Allah rahmet eylesin. 
Bu kitap aslında içinde iki hikaye barındırıyor. İki hikaye dediğimi kitabın içinde iki ayrı hikaye olarak algılamayın. Bu bir roman dikkatinizi çekerim. Ama ana karakter yani dişi kurdumuz Akbar farklı farklı insanlarla kesişmiş hayatında. İlk hikaye bir gazetecinin Orta Asya'daki uyuşturucu ticaretini araştırma hikayesi ve hazin sonu. Gazeteci Abdias Papaz Okulu'ndan kovulduktan sonra Orta Asya'daki uyuşturucu ticaretini bizzat o ticaretin içine girerek görmek ve bunu yazmak ister. Bu macerasında dişi kurdumuz Akbar ile tanışır. İkinci hikaye ise Boston'un hikayesi ve yine hazin bir son. Akbar'ın yavrularını çalan Bazarbay'ın kişisel ihtirasıyla Boston'un hayatını mahvetmesi. Her iki hikayede de baş rol Akbar'ın.  Her iki hikayede de dönemin günlük hayatı ve Rusya'nın acayip uygulamalarına da göz atıyorsunuz. İçeriklere girmiyorum daha fazla. Heyecanınız kaçmasın. 
Aytmatov'un dili gayet sade ve oldukça akıcı. Farkında olmadan sayfaları bitiriyorsunuz. Yani sıkılmayacağınız bir kitap. Anlatım tarzında dikkatimi çeken bir şey daha var. Romandan bir kesiti okurken ilerledikçe başka karakterlerin gözünden o ilk okuduğunuz kesite dönüş yapıyorsunuz. Bu tarz galiba Gün Olur Asra Bedel'de de böyleydi. Sevdiğim bir kitap oldu Dişi Kurdun Rüyaları ve tabi ki Cengiz Aytmatov'da sevdiğim bir yazar. Kesinlikle sıkılmadan bir çırpıda bitecek bir kitap. İyi okumalar.

Kitaptan Alıntılar;
"Dün yaşayanlar bugün olanları bilemezler ama bugün yaşayanlar dün olanları bilirler ve yarın, bugünküler "dünküler" gibi olacaklardır."

Diğer roman incelemelerim için tıklayın.
Diğer Aytmatov kitapları incelemelerim için tıklayın.



Yorumlar